Διευθυντής ΔΠΜΣ

Καθηγητής Διονύσιος Κουλουγλιώτης
Τμήμα Περιβάλλοντος

Καθηγητής Α’ Βαθμίδας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της ομώνυμης Σχολής. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής (1989) και του τμήματος Οικονομικών Επιστημών (2013) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ (1995). Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (υποτροφία Marie Curie) στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (1995-98), στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (1998-99) και στο Berlin Technical University (2002-03). Τα ερευνητικά τους ενδιαφέρονται σχετίζονται με τα παρακάτω: εκπαιδευτική έρευνα στη διδακτική των Φυσικών Επιστημών με έμφαση στη Χημεία, μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων τροφίμων με φασματοσκοπικές τεχνικές, εφαρμογές βιοφυσικής φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού (EPR, NMR) στη δομική βιολογία και στη φωτοσύνθεση και αέρια ρύπανση εσωτερικών χώρων. Είναι (συν)συγγραφέας 35 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά (Ιανουάριος 2021) τα οποία έχουν τύχει μεγάλης αναγνώρισης από άλλους ερευνητές (> 650 ετεροαναφορές, h-index: 16).
Εmail: dkoul@ionio.gr

Μέλη Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών ΔΠΜΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Καρύδης
Τμήμα Περιβάλλοντος

Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου (2023- σήμερα). Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας ‘Φώτης Κόντογλου’ της Ι.Μ.Μ.Σ. Επισκέπτης εισηγητής στο ΔΠΜΣ «Φυσικές και Χημικές Μέθοδοι Διάγνωσης Φθοράς Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Α.Π.Θ. , στο ΔΠΜΣ Διαχείριση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων & Χριστιανικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς όπως και στο Μεταπτυχιακό ARCHMAT του ίδιου πανεπιστημίου. Υπήρξε εισηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συντονιστής ενότητας στο μεταπτυχιακό ‘Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες’ του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2017-2019). Ακαδημαϊκός υπεύθυνος και συντονιστής τριών e-learning προγραμμάτων στο ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Ε.Κ.Π.Α. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2006 και ασκεί την συντήρηση των έργων τέχνης πριν από το 2002. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (PostDoc) ασχολήθηκε με την καταγραφή & προληπτική συντήρηση κειμηλίων του Αγ. Όρους σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης-Ορμύλια και το Getty Ιnstitute (L.A). Πτυχιούχος (Π.Ε) Συντήρησης & Αποκατάστασης Έργων Τέχνης (ειδίκευση οργανικά) του Πανεπιστημίου De Montfort, UK. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο γνωστικό αντικείμενο της Προληπτικής Συντήρησης των Έργων Τέχνης (οργανικά & ανόργανα) στο Πανεπιστήμιο του Northumbria-Newcastle (MA Hons), στη Συντήρηση Υφάσματος στο Textile Conservation Centre του Πανεπιστημίου Southampton (1 έτος, A.G Leventis Foundation) και στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (MA Hons). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Lincoln ως υπότροφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεργάζεται με αρκετές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Επιστημονικός σύμβουλος στην συντήρηση και μελέτη κειμηλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Πάτμου, στο Άγιον Όρος, Κολομβία, Ισπανία, Βρυξέλλες, Αγγλία και Μητροπόλεις στον ελλαδικό χώρο. Συγγραφέας τεσσάρων αυτοτελών μονογραφιών και πάνω από 90 ανακοινώσεις σε  επιστημονικά περιοδικά, σε εθνικά και διεθνή συνέδρια κ.α. Επιμελητής-συγγραφέας της έκδοσης ‘H Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης: διατήρηση & διαχείριση συλλογών’. Τέλος, επικεφαλής της Διεθνής Συνάντησης Συντήρησης & Καταγραφής Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης (IMCDEA).
Email: c.karydis@ionio.gr

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αδαμαντία Καμπιώτη
Τμήμα Περιβάλλοντος

Πτυχιούχος χημικός και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Αναλυτική Περιβαλλοντική Χημεία του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο CID-CSIC στην Ισπανία (2001-2003) και στο εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος (LBEET) του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2003- 2005). Από το 2005 έως και 2014 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Επί πολλά έτη διδάσκει στην Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης μαθήματα όπως ‘Μεθοδολογία Φυσικοχημικών Αναλύσεων, Ανόργανη Χημεία Συντήρησης, Αναλυτική Χημεία Συντήρησης και έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό πτυχιακών εργασιών στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Τα κύρια ενδιαφέροντα της μεταξύ άλλων είναι η ενόργανη αναλυτική χημεία, η ποιότητα φυσικών υδάτων, η περιβαλλοντική χημεία, οι εφαρμογές χρωματογραφίας και φασματοσκοπίας μάζας στον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος, στη χημεία τροφίμων. κ.ά. Είναι συγγραφέας 9 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά (>300 ετεροαναφορές, h-index: 7), 2 κεφάλαια σε βιβλία, 21 συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά συνέδρια (με κρίση) και 2 διδακτικές σημειώσεις. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός συνεργάτης στην υλοποίηση 15 ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Φορείς. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε 5 ερευνητικά προγράμματα (στο 1 ως Επιστημονικός Υπεύθυνος).
Email: akampiot@ionio.gr

Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Βλίζος
Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας

Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian του Μονάχου εργάστηκε αρχικά ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού (1997-2001) και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη (2002-2013) ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του Διευθυντή, Καθ. Άγγελο Δεληβορριά. Στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διδάσκει ως Αναπληρωτής Καθηγητής ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων Μουσειολογίας και Αρχαιολογίας. Από το 2003 έως το 2017 είναι μέλος του Συμβουλευτικού Επιστημονικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διατελεί διευθυντής των Μουσειακών Συλλογών του Ιονίου Πανεπιστημίου (museum.ionio.gr) και του Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών (amyklaion.gr), είναι εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος του ICOM, καθώς και ιδρυτικό μέλος του «Ρωμαϊκού Σεμιναρίου». Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος έργων ΕΣΠΑ διευθύνει έρευνες που σχετίζονται με την ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς μέσω νέων τεχνολογιών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται σε θέματα προβολής και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικών αγαθών, καθώς και σε ζητήματα ανάδειξης του υλικού πολιτισμού της ρωμαϊκής Ελλάδας και τη σημασία των αρχαίων ιερών διαχρονικά.
Email: vlizosst@ionio.gr
Δικτυακός τόπος Πανεπιστημιακού Μουσείου: https://museum.ionio.gr/gr/

Αναπληρωτής Καθηγητής Μανώλης Γ. Δρακάκης
Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας

Πτυχιούχος του Τομέα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στην Αρχειονομία και στην Παλαιογραφία στις Σχολές Αρχειονομίας και Παλαιογραφίας του Βατικανού, στη Ρώμη και των Κρατικών Αρχείων στη Βενετία. Είναι διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε το τίτλο με βαθμό «Άριστα». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Ηρακλείου (1993-2016), ως ΕΔΙΠ στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (2014-2018) και ως διδάσκων Ιστορίας και Παλαιογραφίας στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης (1993-2007, 2013-2015). Έχει δημοσιεύσει 14 αυτοτελείς μονογραφίες και 29 άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά ενδιαφέρονται και οι δημοσιεύσεις του έχουν ως σημείο αναφοράς την Ιστορία της Κρήτης (16ος -20ος αιώνας), με έμφαση στην έρευνα, μελέτη, έκδοση και σχολιασμό αρχειακών πηγών.
Email: mdrakakis@ionio.gr

Ενημέρωση: 29-12-2023
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας