Το μάθημα αποσκοπεί να μεταφέρει τις απαραίτητες γνώσεις για την ανάλυση, αξιολόγηση και χαρτογράφηση του πολιτισμικού τοπίου μέσα από τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ). Το μάθημα διαρθρώνεται σε τρείς βασικές ενότητες:
Στην 1η ενότητα, γίνεται εκπαίδευση σε βασικές έννοιες διαχείρισης και ανάλυσης της Γεωγραφικής πληροφορίας, όπως εισαγωγή στα χωρικά δεδομένα, δομή και τύποι χωρικών δεδομένων, προβολικά συστήματα, δημιουργία και διαχείριση γεωγραφικών δεδομένων (γεωαναφορά, ψηφιοποίηση, ενοποίηση χωρικών και περιγραφικών δεδομένων), απεικόνιση και μοντελοποίηση του τρισδιάστατου χώρου, μοντελοποίηση δεδομένων σε περιβάλλον ΓΣΠ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις τεχνικές χαρτογραφίας μέσα από τα ΓΣΠ.
Στην 2η ενότητα, έμφαση δίνεται στη γνώση για την αναγνώριση, καταγραφή και αξιολόγηση του πολιτισμικού τοπίου. Στο πλαίσιο της ενότητας, οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με έννοιες όπως το πολιτισμικό τοπίο και η ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία του τοπίου. Θα αναλυθούν τεχνικές για την αναγνώριση και αξιολόγηση των πολιτισμικών τοπίων, μέσω της χρήσης συνδυαστικών διαθέσιμων (γεωγραφικών ή περιγραφικών) αρχείων. Θα υπάρχει ειδική υπο-ενότητα για τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην αναζήτηση και αναγνώριση περιοχών με αρχαιολογικό – πολιτισμικό ενδιαφέρον.
Στην 3η ενότητα, θα γίνει πρακτική εφαρμογή ανάλυσης, αξιολόγησης και χαρτογράφησης του πολιτισμικού τοπίου σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.