en
Εργαστήριο Μαθηματικής Φυσικής και Υπολογιστικής Στατιστικής
gr  pdf.png  ΦΕΚ Ίδρυσης Εργαστηρίου
Mέγεθος: 164.63 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή Εργαστηρίου
Mέγεθος: 181.52 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Το ερευνητικό εργαστήριο «Μαθηματικής Φυσικής και Υπολογιστικής Στατιστικής» (ΜΑ.ΦΥ.ΥΠ.ΣΤ.) (Mathematical Physics and Computational Statistics Research Laboratory) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2020 στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΦΕΚ 4597/19-10-2020 τ. Β'). Αποστολή του Εργαστηρίου είναι η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, με έμφαση στην αριστεία, καθώς και η υποστήριξη της διδασκαλίας στον ευρύτερο τομέα της Μαθηματικής Φυσικής καθώς και της Υπολογιστικής Στατιστικής αξιοποιώντας ισχυρές προγραμματιστικές πλατφόρμες όπως MaTLab, Mathematica, MapleSoft, R κτλ.

Mέσω της θεωρητικής μελέτης αλλά και της εφαρμοσμένης χρήσης των νέων τεχνολογιών σε θέματα που αφορούν και το Περιβάλλον προάγεται η αποστολή του εργαστηρίου τόσο σε διδακτικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο θα έχει ως σκοπό:

  1. την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τ.Π., καθώς και άλλων Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητάς του.
  2. την υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης και θερινών σχολείων μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ του Ι.Π. (ήδη με την υπ’αριθμ. 16/05-05-2020 αποφάση της Συγκλήτου, είναι ενεργό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ με τίτλο «Περιβαλλοντική Φυσική και Στατιστική»).
  3. την αξιοποίηση υπολογιστικών εργαλείων και πλατφορμών για θεωρητικές ερευνητικές μελέτες σε θέματα που άπτονται των κατευθύνσεων της Μαθηματικής Φυσικής και Στατιστικής σε θεματικά πεδία συναφών με το Περιβάλλον και την Οικολογία.
  4. την εξοικείωση και πρακτική άσκηση των φοιτητών στα σύγχρονα εργαλεία και τις μεθόδους της Περιβαλλοντικής Φυσικής και Υπολογιστικής Στατιστικής.
  5. την υλοποίηση έρευνας σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητάς του, όπως αυτά προσδιορίζονται στη συνέχεια και που θα οδηγήσει σε δημοσίευση επιστημονικών εργασιών και έκδοση εξιδεικευμένων επιστημονικών συγγραμμάτων / εντύπων καθώς και την υποστήριξη της εκπόνησης διδακτορικών και μεταδιδακτορικών μελετών – ερευνών.

Τα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει, διδακτικά και ερευνητικά, το εργαστήριο συνίστανται στα ακόλουθα:

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στις Φυσικές Επιστήμες, Στατιστική/Μοντελοποίηση και Υπολογιστικές Εφαρμογές. Κύρια ερευνητική εστίαση αποτελούν οι θεματικές ενότητες των εφαρμοσμένων (μη) γραμμικών Δυναμικών Συστημάτων και Γεωμετρικών Συμμετριών, βελτιστοποίηση τεχνολογίας φωτοβολταϊκών κυττάρων, κλιματική αλλαγή και Παλαιοκλιματολογία, θεωρία της ομάδας επανακανονικοποίησης στη μελέτη πρόδρομων σεισμικών γεγονότων, σχεδιασμός και ανάπτυξη δικτύου αισθητήρων μέσω οπτικών ινών, θεωρητική ρευστομηχανική, ευρύτερα θέματα Μαθηματικής Φυσικής (Σχετικιστική Κοσμολογία, Αστροφυσική, Θεωρία Χορδών και Μεμβρανών, Ασυμπτωτική Θεωρία Βαρύτητας κτλ), εφαρμοσμένη στατιστική, χωρική ανάλυση και μοντελοποίηση περιβαλλοντικών και οικολογικών δεδομένων, εκτίμηση κινδύνου και τρωτότητας παράκτιας ζώνης και περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, ανάπτυξη κώδικα σε πλατφόρμες λογισμικού και εργαλεία Yπολογιστικής Στατιστικής, Ακουστική Οικολογία, εφαρμογές της Υπολογιστικής Στατιστικής σε θέματα Μαθηματικής Φυσικής.

 

Το Εργαστήριο «Μαθηματικής Φυσικής και Υπολογιστικής Στατιστικής» συνίσταται και στελεχώνεται από τα ακόλουθα μέλη:

Μέλη ΔΕΠ
Παντελής Αποστολόπουλος - Διευθυντής Εργαστηρίου
(Φυσικός, PhD Φυσικής), Επίκουρος Καθηγητής (Μόνιμος) του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρητική Φυσική»

Εξωτερικά συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ

Χριστίνα Μπενέκη, Καθηγήτρια, Αντιπρύτανης Ιονιου Πανεπιστημίου
Βασίλειος Ζαρίκας, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υποψήφιοι Διδάκτορες

Χρήστος Τσιπογιάννης με τίτλο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής «Γεωμετρικές Συμμετρίες και Δυναμικά Συστήματα με εφαρμογές στις Φυσικές Επιστήμες» (2020 -)

Άννα Καζακίδου με τίτλο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής «Η Συναισθηματική Τεχνητή Νοημοσύνη στον ρόλο της αναβάθμισης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Οικολογικής Ευαισθητοποίησης» (2023 -)



Ενημέρωση: 12-04-2024
<< <
Οκτώβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Δευτέρα 14-10-2024
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας