Επίσημος Ιστοχώρος ΔΠΜΣ: https://envi.ionio.gr/preserv-ch
Τα Τμήματα Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος και Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου θα οργανώσουν από κοινού και θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς» (Preservation & Management of Cultural Heritage), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.
Αντικείμενο - Σκοπός
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς», έχει ως αντικείμενο:
1. Την περαιτέρω επιστημονική εξειδίκευση νέων επιστημόνων στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας αλλά και άλλων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου.
2. Τη δια βίου εκπαίδευση επιστημόνων οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.
3. Την προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου στα γνωστικά αντικείμενα του ΔΠΜΣ.
Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι:
• Να συμβάλει και να εξελίξει την θεωρητική και πρακτική άσκηση των διαφορετικών επιστημών που συμβάλουν στην ανάδειξη, μελέτη, καταγραφή και διατήρηση των πολιτισμικών αγαθών.
• Να προάγει τη διεπιστημονική συνεργασία και αλληλοκατανόηση όλων των επιστημονικών πεδίων που εμπλέκονται στην ίδρυση και ορθή λειτουργία πολιτιστικών ιδρυμάτων.
• Να προάγει την επιστημονική έρευνα και να μεταδώσει την ακαδημαϊκά καλλιεργούμενη γνώση στον τομέα της μουσειολογίας και της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Να συμβάλει στην αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του επιμελητή ενός πολιτιστικού ιδρύματος που ασχολείται με την πρακτική εφαρμογή διαχείρισης των αρχαιολογικών, ιστορικών, εκκλησιαστικών, λαογραφικών και εθνογραφικών τέχνεργων.
Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 είναι 25.
Κατηγορίες Πτυχιούχων
Στο ΔΠΜΣ θα γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής.
Το μεταπτυχιακό απευθύνεται κυρίως σε:
ΠΕ και ΤΕ πτυχιούχους συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, αρχαιολόγους, ιστορικούς, μουσειολόγους, βιβλιοθηκονόμους, διαχειριστές συλλογών, εικαστικούς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες (φυσικούς, χημικούς, μηχανικούς) και στους αποφοίτους των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου που θέλουν να εξειδικευτούν στη διαχείριση και διατήρηση των πολιτισμικών αγαθών.
Χρονική διάρκεια
Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.
Μεταπτυχιακοί Τίτλοι
Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς» (Preservation&ManagementofCulturalHeritage).
Πρόγραμμα μαθημάτων
Για την απονομή του ΔΜΣ, απαιτείται η επιτυχής συμπλήρωση 90 πιστωτικών μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) (30 πιστωτικών μονάδων ανά ακαδημαϊκόεξάμηνο) μέσω της συμμετοχής του κάθε φοιτητή στο σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του προγράμματος.
Το πρόγραμμα σπουδών κάθε ειδίκευσης του ΔΠΜΣ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διδασκαλία (θεωρία, φροντιστηριακές ασκήσεις και εργαστηριακές ασκήσεις), ερευνητική απασχόληση (εκπόνηση επιστημονικών εργασιών και μελετών) και υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε Πολιτιστικό φορέα (1 μήνας).
Η παρακολούθηση των μαθημάτων θα πραγματοποιείται με διδασκαλία εξ’αποστάσεως (50% του προγράμματος) όπως επίσης και δια ζώσης (εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα) όπου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.
Ορισμένα από τα δια ζώσης μαθήματα θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί – απόγευμα ή/και Κυριακή πρωί, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και μεταπτυχιακοί/ κές φοιτητές/ τριες που εργάζονται ή διαμένουν σε άλλες περιοχές της χώρας.