Δραστηριότητες Μελών
Θαλάσσια Σπήλαια Βόρειας Κέρκυρας: Δυνητικά Καταφύγια για τη Μεσογειακή Φώκια
Δημοσίευση: 25-07-2025 13:41 | Προβολές: 567
Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τα θαλάσσια σπήλαια είναι ευάλωτοι και απειλούμενοι οικότοποι, αλλά εξακολουθούν να στερούνται επαρκούς προστασίας. Η ανθρώπινη όχληση, ο μαζικός τουρισμός, η ρύπανση και τα θαλάσσια απορρίμματα απειλούν σοβαρά αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Η επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Κέρκυρα και τις γύρω νησίδες εντόπισε 24 θαλάσσια σπήλαια, ενώ 12 (...)
Συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος στην ΕΠΜ για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου και στην ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής Φούρνων Κορσεών ως «προστατευόμενου τοπίου»
Δημοσίευση: 24-07-2025 12:23 | Προβολές: 739
Δύο μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου συμμετείχαν ως ειδικοί επιστήμονες στη σύνταξη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για το Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, την ίδρυση του οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς (UNOC3), που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας στις 9-13 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η (...)
Oπτικοαουστικό Yλικό βασικών σημείων δημοσιευμένης εργασίας στο peer-reviewed journal Diversity/MDPI.
Δημοσίευση: 04-07-2025 12:02 | Προβολές: 189
https://encyclopedia.pub/video/1649
Η βιβλιογραφική αναφορά της εν λόγω εργασίας:
Liordos, V., Kontsiotis, V.J., Karras, G., Kyriakidou, C., Karris, G. 2025. Attitudes Toward Managing a Fish-Eating Predator, the Great Cormorant, in a Coastal Environment. Diversity, 17 (5), 306. https://doi.org/10.3390/d17050306
2025 SponBIODIV Sampling Campaigns in the Ionian and Aegean Seas
Δημοσίευση: 26-06-2025 10:56 | Προβολές: 1223
Following two successful sampling campaigns in the Ionian and Aegean Seas using a catamaran sailboat, the Greek partners of the SponBIODIV project — the Ionian University and the Hellenic Centre for Marine Research — are continuing their extensive field activities throughout 2025. Sampling campaigns target a variety of sponge-dominated habitats, both natural (e.g. marine caves and rocky reefs) and (...)
Μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο
Δημοσίευση: 27-05-2025 10:38 | Προβολές: 3929
Μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των κορυφαίων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο για το έτος 2024, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους (Δείκτες Επιστημονικής Ποιότητας H & D-index), που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό Research.com.
Συνάντηση ερευνητικού έργου SponBIODIV στη Βραζιλία
Δημοσίευση: 21-05-2025 01:23 | Προβολές: 942
Κατά το διάστημα 7-18 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο (UFRJ) ερευνητική συνάντηση στο πλαίσιο του έργου SponBIODIV με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις ερευνητικές ομάδες από τη Βραζιλία και την Ελλάδα που συμμετέχουν στο έργο. Από την Ελλάδα συμμετείχε στη συνάντηση ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Βασίλειος (...)
Δελτίο Βιβλιοθήκης για τις ερευνητικές δημοσιεύσεις Μαρτίου-Απριλίου 2025
Δημοσίευση: 09-05-2025 14:23 | Προβολές: 4886
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου δημοσιεύει το δελτίο για την ερευνητική παραγωγή του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως αυτή καταγράφεται στη βάση Scopus και στον εκδοτικό οίκο ανοικτής πρόσβασης MDPI για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2025.
Ενδιάμεση συνάντηση ερευνητικού έργου SponBIODIV στην Κρήτη
Δημοσίευση: 30-12-2024 14:18 | Προβολές: 878
Κατά το διάστημα 4-8 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η ενδιάμεση συνάντηση (Midterm Meeting) του ερευνητικού προγράμματος SponBIODIV “Βιοποικιλότητα θαλάσσιων σπόγγων από το γονίδιο έως το οικοσύστημα: παραγωγή νέας γνώσης και εργαλείων για την αειφόρο διαχείριση και διατήρηση”. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στις εγκαταστάσεις του (...)
Special issue "Advanced Catalytic Processes for Wastewater Treatment"
Δημοσίευση: 27-11-2024 09:47 | Προβολές: 326
Special issue "Advanced Catalytic Processes for Wastewater Treatment"
Catalysts (IF=3.8)
https://www.mdpi.com/journal/catalysts/special_issues/51J16J82LM
Special Issue Editors
Prof. Dr. Dionissios Mantzavinos, Department of Chemical Engineering, University of Patras, University Campus, Caratheodory 1, 26504 Patras, Greece
Dr Athanasia Petala, Department of Environment, Ionian (...)
Special issue: "The impact of plastic pollution on marine biodiversity: Implications for the seafood industry, human health and mitigation measures"
Δημοσίευση: 22-11-2024 14:43 | Προβολές: 376
The impact of plastic pollution on marine biodiversity: Implications for the seafood industry, human health and mitigation measures.
https://www.sciencedirect.com/special-issue/308581/the-impact-of-plastic-pollution-on-marine-biodiversity-implications-for-the-seafood-industry-human-health-and-mitigation-measures
3ήμερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ "Classic Horror Film: Αφιέρωμα στον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό" 20-22/11/24
Δημοσίευση: 19-11-2024 18:19 | Προβολές: 3397
3ήμερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ "Classic Horror Film: Αφιέρωμα στον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό" 20-22/11/24, Ιόνιος Ακαδημία, Είσοδος ελεύθερη
Ξανά μαζί μας η Λέσχη "ΛογΩΤέχνης" και αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά
Δημοσίευση: 30-10-2024 08:51 | Προβολές: 3432
Η 1η για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, εκδήλωση της Λέσχης "ΛογΩΤέχνης”, θα πραγματοποιηθεί ημέρα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στο Hub of Art Laboratories (γνωστό και ως HAL), στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου
Συμμετοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο 16th International Seabird Group Conference
Δημοσίευση: 07-10-2024 10:13 | Προβολές: 450
Δυναμική ήταν η παρουσία του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο για θαλασσοπούλια με τον τίτλο 16th International Seabird Group Conferencehttps://ucpages.uc.pt/events/coimbra-seabird-conference/ που πραγματοποιήθηκε στo University of Coimbra στην Πορτογαλία 2-6 Σεπτεμβρίου 2024. Συνολικά παρουσιάστηκαν 3 επιστημονικές εργασίες με τη συμμετοχή του Γεωργίου (...)
Ερευνητική αποστολή του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΕΛΚΕΘΕ μελετά τους σπόγγους στον βυθό του Ιονίου Πελάγους
Δημοσίευση: 24-08-2024 15:22 | Προβολές: 936
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή ερευνητική αποστολή του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο νότιο και κεντρικό Ιόνιο, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου SponBIODIV “Βιοποικιλότητα θαλάσσιων σπόγγων από το γονίδιο έως το οικοσύστημα: παραγωγή νέας γνώσης και εργαλείων για την αειφόρο διαχείριση και διατήρηση”. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού πλου, έξι επιστήμονες από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου και το ΕΛΚΕΘΕ διέσχισαν 230 ναυτικά μίλια με ιστιοφόρο, πραγματοποιώντας ερευνητικές καταδύσεις από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έως την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και το εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 17 ερευνητικές καταδύσεις σε βραχώδεις βυθούς και θαλάσσια σπήλαια έως το βάθος των 25 μέτρων και συλλέχθηκαν πολύτιμες πληροφορίες και δείγματα σπόγγων από τον ελάχιστα μελετημένο βυθό του Ιονίου Πελάγους.
Συμμετοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος στο 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον
Δημοσίευση: 03-07-2024 12:05 | Προβολές: 587
Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε η εργασία που υποβλήθηκε στα πλαίσια του 5ου Συνεδρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον, 21-22-23/5/2024 με τίτλο:
"Διαχρονική ανάλυση πυρκαγιών στα Ιόνια νησιά με συνδυαστικές μεθόδους τηλεπισκόπησης και μηχανικής μάθησης, με σκοπό την ερμηνεία και αξιολόγηση της δυναμικής του φαινομένου".
Στην εργασία μετείχαν τα μέλη ΔΕΠ του Τ.Π. Αποστολόπουλος Παντελής και Ποϊραζίδης Κώστας, ο υπ. Διδάκτορας Σταυρίδης Γεώργιος, ο απόφοιτος του τμήματός μας, κος Κεφαλάς Γεώργιος (PhD), αλλά και ο φοιτητής του Τμήματός μας κος Γαβριηλάτος Νίκος.
Δελτίο Βιβλιοθήκης για τις ερευνητικές δημοσιεύσεις Μαΐου-Ιουνίου 2024
Δημοσίευση: 02-07-2024 12:30 | Προβολές: 9952
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου δημοσιεύει το δελτίο για την ερευνητική παραγωγή του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως αυτή καταγράφεται στη βάση Scopus και στον εκδοτικό οίκο ανοικτής πρόσβασης MDPI για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2024.
Εκπαιδευτικό σεμινάριο σε επιστήμονες της νότιας Μεσογείου στην Τυνησία από μέλος ΔΕΠ και υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος
Δημοσίευση: 10-06-2024 11:12 | Προβολές: 1395
Ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Γεροβασιλείου και ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος Μάρκος Διγενής συμμετείχαν ως εκπαιδευτές στο σεμινάριο “Sub-Regional Training on Inventory and Monitoring of Marine Cave Habitats” που διοργανώθηκε στην Τυνησία από το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (RAC/SPA-UNEP/MAP), σε συνεργασία με την Ένωση Ταξινομικής της Τυνησίας (ATUTAX - Tunisian Association of Taxonomy).
Δελτίο Βιβλιοθήκης για τις ερευνητικές δημοσιεύσεις Μαρτίου-Απριλίου 2024
Δημοσίευση: 13-05-2024 13:13 | Προβολές: 12199
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου δημοσιεύει το δελτίο για την ερευνητική παραγωγή του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως αυτή καταγράφεται στη βάση Scopus και στον εκδοτικό οίκο ανοικτής πρόσβασης MDPI για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2024.
Συμμετοχή μέλους ΔΕΠ και υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο
Δημοσίευση: 09-05-2024 21:05 | Προβολές: 1079
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Βασίλειος Γεροβασιλείου συμμετείχε ως Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και ως προεδρεύων (Chair) θεματικής ενότητας στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο “8th European Conference on Scientific Diving (ECSD8)” που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Ηράκλειο στις 22-26 Απριλίου 2024. Ο Δρ. Β. Γεροβασιλείου, ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Μάρκος Διγενής και οι συνεργάτες τους παρουσίασαν στο συνέδριο τέσσερις προφορικές ανακοινώσεις και μία αναρτημένη ανακοίνωση (poster).
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα REGINA-MSP "Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός σε όλες τις χωρικές κλίμακες: από τη θεωρία στην πράξη"
Δημοσίευση: 25-04-2024 12:26 | Προβολές: 778
Tο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης φιλοξένησε τις εργασίες του Επιμορφωτικού Προγράμματος REGINA-MSP στις 23-25 Απριλίου 2024, με αντικείμενο "Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός σε όλες τις χωρικές κλίμακες: από τη θεωρία στην πράξη". Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ) συμμετείχε στη δεύτερη μέρα των εργασιών με εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Καρρή με τίτλο "Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ενεργειακή μετάβαση και υπεράκτια αιολικά πάρκα: ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις και προάγοντας τα θετικά αποτελέσματα".
Eπίσκεψη καθηγητών του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Cordoba
Δημοσίευση: 23-04-2024 20:42 | Προβολές: 717
Kατά την επίσκεψη καθηγητών του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Cordoba μέσω του προγράμματος Erasmus+, oι καθηγητές Ιωάννης Φωτίδης, Αδαμαντία Καμπιώτη και Χρήστος Καρύδης, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους φοιτητές και στο ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου της Cordoba, το πρόγραμμα και τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος όπως και τα δύο διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα που συντονίζει το Τμήμα. Επιπροσθέτως ο κ. Φωτίδης και η κα. Καμπιώτη πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σχετικές με θέματα των γνωστικών τους αντικειμένων.
Συμμετοχή μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος σε διεθνή επιστημονική έρευνα
Δημοσίευση: 15-04-2024 11:32 | Προβολές: 492
Μια σημαντική διεθνής επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή του Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κων/νου Ποϊραζίδη. Η εργασία με τίτλο “Safeguarding the last stronghold: Ecology and conservation of Asiatic Cheetah's prey species in Turan Biosphere Reserve (Iran)”,σχετίζεται με την προστασία ενός απειλούμενου με εξαφάνιση είδους, του Cheetach (είδος λεοπάρδαλης) στο μακρινό Ιράν και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, στο Τμήμα Βοτανικής και Έρευνας Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου της Βιέννης με τη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τμήματος Φυσικών Πόρων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ισφαχάν (Ιράν) και της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βιοεπιστημών της Πράγας (Τσεχία).
Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και Πράσινου Ταμείου για τις Πυρόπληκτες Περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας - Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πελόπιο
Δημοσίευση: 20-03-2024 12:49 | Προβολές: 610
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 15-03-2024, στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου, η ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τον προσδιορισμό των γεωχημικών και ορυκτολογικών χαρακτηριστικών των εδαφών σε πυρόπληκτες περιοχές, από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάστηκαν, από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Διονύσιο Παναγιωτάρα και τους συνεργάτες του, τα γεωχημικά και ορυκτολογικά χαρακτηριστικά των εδαφών σε πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας καθώς και ο βαθμός της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής.
Δελτίο Βιβλιοθήκης για τις ερευνητικές δημοσιεύσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024
Δημοσίευση: 11-03-2024 14:03 | Προβολές: 11236
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου δημοσιεύει το δελτίο για την ερευνητική παραγωγή του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως αυτή καταγράφεται στη βάση Scopus και στον εκδοτικό οίκο ανοικτής πρόσβασης MDPI για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024.
MicroPower - Ερευνητικό πρόγραμμα βιοενίσχυσης για την παραγωγή βιοενέργειας
Δημοσίευση: 19-02-2024 14:52 | Προβολές: 525
MicroPower-Bioaugmentation of specialized microbial consortia to optimize the overall anaerobic digestion process
Κοινό Ερευνητικό πρόγραμμα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων με στόχο την καθιέρωση της βιοενίσχυσης για την παραγωγή βιοενέργειας. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Φωτίδης από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.
https://micropower.gr/