en
Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του π.δ. 83/1984 (ΦΕΚ 31, τ.Α’) «Ίδρυση Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», όπως ισχύει.
2. Το π.δ. 79/27-5-2013 (Ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος, μετονομασία Τμήματος, συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) ΦΕΚ 119/28-5-2013 τ.Α’.
3. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 4485/ 2017 (ΦΕΚ 114/04-08-2017/τ.Α’) «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».
4. Τις διατάξεις του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142/τ.Α’/ 03.08.2018) «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».
5. Την με αριθ. πρωτ. Ι.Π.: 3075/04-12-2015 διαπιστωτική πράξη του Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, περί διορισμού του Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Βασίλειου Χρυσικόπουλου του Κωνσταντίνου, ως Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου.
6. Την με αριθ. πρωτ. Ι.Π.: 2780/09-11-2015 απόφαση του Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΦΕΚ 819/ 16-11-2015 τ. ΥΟΔΔ) που αφορά στον διορισμό του Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Βασίλειου Χρυσικόπουλου ως Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου.
7. Την από 29-11-2017 απόφαση της Συγκλήτου/5η συνεδρίαση, (ΦΕΚ 678/14-12-2017 τ. ΥΟΔΔ) που αφορά στη διόρθωση της αριθμ. 2780/09-11-2015 απόφασης του Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου σχετικά με τη λήξη της θητείας του Πρύτανη: «... με πλήρη τετραετή θητεία, αρχομένης από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 6, του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142/03-08-2018, τ.Α’).
8. Την απόφαση της 4ης/04-10-2018 συνεδρίασης της Συγκλήτου, με την οποία ορίστηκε η προσωρινή Συνέλευση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.
9. Την απόφαση της 10ης/16-01-2019 συνεδρίασης της προσωρινής Συνέλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος, με την οποία καταρτίστηκε ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Περιβάλλοντος.
10. Την απόφαση της 15ης/21-02-2019 συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Περιβάλλοντος.
11. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσης απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Εγκρίνεται ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως ακολούθως:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Άρθρο 1
Γενικές διατάξεις
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής Διδακτορικών Σπουδών σε τομείς που εμπίπτουν στα ερευνητικά ενδιαφέροντα ή/και τα γνωστικά αντι κείμενα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

Άρθρο 2
Στόχος των διδακτορικών σπουδών
Οι Διδακτορικές Σπουδές αποβλέπουν στη διεξαγωγή υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας και στη δημιουργία επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης, της έρευνας και των εφαρμογών. Οι απόφοιτοι διδάκτορες προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συγχρόνως, οι Διδακτορικές Σπουδές αποτελούν για το τμήμα, αλλά και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, πηγή ακαδημαϊκού κύρους και διεθνούς διάκρισης και συμβάλλουν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της έρευνας.

Άρθρο 3
Νομικό και θεσμικό πλαίσιο
Οι Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος Περιβάλλοντος οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017 όπως αυτές ισχύουν και όπως διαμορφωθούν στο μέλλον, τις ισχύουσες λοιπές σχετικές νομικές διατάξεις και αποφάσεις, καθώς και τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 4
Τυπικά προσόντα υποψηφίων
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης (άρθρο 38 του ν. 4485/ 2017) για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έχει ο/η κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου του άρθρου 46 του ν. 4485/2017.
2. Οι αλλοδαποί υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική ή/και την αγγλική γλώσσα τόσο σε γραπτό όσο και σε προφορικό επίπεδο. Σε περίπτωση που η διδακτορική διατριβή γραφεί σε άλλη γλώσσα, ο/η υποψήφιος/α υποβάλλει συνημμένη στη διδακτορική διατριβή εκτενή περίληψη της στην ελληνική γλώσσα.

Άρθρο 5
Υποβολή αιτήσεων
1. Το τμήμα μπορεί να προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων, οι οποίες δημοσιοποιούνται και αναρτώνται ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο του τμήματος.
2. Οι προϋποθέσεις, οι όροι, οι προθεσμίες και οι διαδικασίες κατάθεσης υποψηφιοτήτων και επιλογής υποψήφιων διδακτόρων, καθώς και πρόσθετες υποχρεώσει αυτών, ρήτρες, παραδοτέα και χρονικά όρια ολοκλήρωσης των διατριβών, μνημονεύονται ρητά στις σχετικές προκηρύξεις και προσκλήσεις.
3. Οι ημερομηνίες που μπορεί να υποβληθούν αιτήσεις για τη θέση του υποψηφίου διδάκτορα, ορίζονται ως οι αρχές του κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος ή Φεβρουάριος-Μάρτιος).
4. Στις ημερομηνίες αυτές, ο υποψήφιος καταθέτει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του τμήματος, στην οποία αναγράφεται:
α) Ο προτεινόμενος τίτλος.
β) Η προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης, ελληνική ή αγγλική.
γ) Ο προτεινόμενος ως επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής, ο οποίος ανήκει σε όσους έχουν δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με τον νόμο (ν. 4485/2017, άρθρο 39, παράγραφος 1).
δ) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου.
ε) Προσχέδιο διδακτορικής διατριβής.
5. Στην αίτηση αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή αναγνωρισμένου από τον ΔΟΑΤΑΠ, ισότιμου τίτλου σπουδών του εξωτερικού.
β) Επικυρωμένο αντίγραφο Δ.Μ.Σ., του εσωτερικού ή αναγνωρισμένου από τον ΔΟΑΤΑΠ, ισότιμου τίτλου σπουδών του εξωτερικού.
γ) Δύο συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημίων ή/και Ερευνητές που ανήκουν σε Ερευνητικά Κέντρα.
δ) Αντίγραφα πτυχιακών εργασιών που έχουν εκπονηθεί σε προηγούμενα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
ε) Πιστοποιητικά βεβαίωσης τυχόν προηγούμενης επαγγελματικής ή/και ερευνητικής εμπειρίας. Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να προσθέσει και άλλα κριτήρια, όπως ερευνητικό έργο, εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων, κ.τλ. Δύναται Υποψήφιος/α να υποβάλλει, σχετική αίτηση στη Γραμματεία του τμήματος στο οποίο επιθυμεί να εκπονήσει συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή, συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
α. Αίτηση (άρθρο 38 του ν. 4485/2017).
β. Φωτοτυπία αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή ισόκυρο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.
γ. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (άρθρο 38 του ν. 4485/2017).
δ. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή αναγνωρισμένου από τον ΔΟΑΤΑΠ, ισότιμου τίτλου σπουδών του εξωτερικού,
ε. Επικυρωμένο αντίγραφο Δ.Μ.Σ., του εσωτερικού ή αναγνωρισμένου από τον ΔΟΑΤΑΠ, ισότιμου τίτλου σπουδών του εξωτερικού.
στ. Πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης μίας τουλάχιστον επίσημης γλώσσας της Ευρώπης, εφόσον προβλέπεται στις απαιτήσεις του τμήματος ή αναφέρεται στην προκήρυξη.
ζ. Τουλάχιστον 2 συστατικές επιστολές από Καθηγητές/τριες Α.Ε.Ι. με τους/τις οποίους/οποίες ο/η Υποψήφιος/α είχε ή έχει ακαδημαϊκή σχέση. Συστατική επιστολή από εργοδότη/τρια θα ζητείται ως επιπρόσθετη.
η. Ανάτυπα ή ψηφιακά αντίγραφα άρθρων που δημοσιεύτηκαν είτε σε επιστημονικά περιοδικά είτε σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων τα οποία δημοσιεύουν εργασίες με σύστημα κριτών, μονογραφίες ή διακρίσεις.
θ. Αντίγραφα εργασιών που έχουν εκπονηθεί σε προηγούμενα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών από τα οποία ο/η Υποψήφιος/α έχει αποφοιτήσει, και δεν έχουν δημοσιευτεί, σε ψηφιακή μορφή.
ι. Συνοπτικό Σχέδιο Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής (άρθρο 38 του ν. 4485/2017) το οποίο μπορεί να περιέχει:
i. Προτεινόμενο θέμα διδακτορικής διατριβής.
ii. Περιγραφή του σκοπού της διδακτορικής διατριβής, καθώς και των επιμέρους στόχων αυτής.
iii. Περιγραφή της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί.
iv. Ενδεικτική βιβλιογραφία.
v. Προσδοκώμενα αποτελέσματα.
vi. Χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Άρθρο 6
Αξιολόγηση αιτήσεων
Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει υπόψη τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, τις κατηγοριοποιεί με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου και με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου, ορίζει, ανά κατηγορία αιτήσεων, τριμελή επιτροπή αξιολόγησης από Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Κάθε τριμελής επιτροπή, εξετάζει τις αντίστοιχες αιτήσεις και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα και καλεί τους υποψηφίους σε συνέντευξη. Κατόπιν υποβάλει στη Συνέλευση του Τμήματος αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει δεκτός, καθώς και ο προτεινόμενος επιβλέπων, εφόσον αυτός δεν έχει προταθεί από τον υποψήφιο. Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει τη γνώμη του προτεινόμενου επιβλέποντος, τη συνεκτιμά με το υπόμνημα της επιτροπής και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του υποψηφίου. Στην εγκριτική απόφαση ορίζεται και η γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής.

Άρθρο 7
Επίβλεψη διδακτορικής διατριβής
1. Δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών έχουν τα μέλη Δ.Ε.Π. α’ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου του οικείου Τμήματος Α.Ε.Ι.
2. Ο μέγιστος αριθμός υποψήφιων διδακτόρων που μπορεί να επιβλέπεται από κάθε επιβλέποντα είναι έξι (6) μη συνυπολογιζομένων τυχόν συνεπιβλέψεων. Σε περίπτωση προκήρυξης για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, η ανάθεση της επίβλεψης μπορεί βάσει της προκήρυξης να υπόκειται σε επιπλέον διαδικασίες και κριτήρια από εκείνα που προβλέπονται στον νόμο και στον οικείο Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών (άρθρο 42 του ν. 4485/2017).
3. Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει στον προτεινόμενο επιβλέποντα, την επίβλεψη της διδακτορικής διατριβής και ορίζει τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, με αρμοδιότητα να πλαισιώνει και να υποστηρίζει την εκπόνηση και συγγραφή της.
Στην επιτροπή του προηγούμενου εδαφίου μετέχουν ως μέλη, ο επιβλέπων και δυο ακόμη μέλη Δ.Ε.Π. α’ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου από το οικείο ή άλλο Α.Ε.Ι. ή καθηγητές αναγνωρισμένων ως ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ή ερευνητές των βαθμίδων Α, Β’ ή Γ’ από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ή από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα της αλλοδαπής και έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με την υπό κρίση διδακτορική διατριβή. Στη συμβουλευτική επιτροπή μετέχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τις τρεις πρώτες βαθμίδες του οικείου Τμήματος. Προτείνεται ένα μέλος της να είναι εκτός των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος.
4. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο επιβλέπων εκλείψει ή διαπιστωμένα αδυνατεί να τελέσει χρέη επιβλέποντος για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Συνέλευση του Τμήματος, εκτιμώντας τις περιστάσεις, αναθέτει σε άλλον την επίβλεψη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, ύστερα από αίτηση του υποψήφιου διδάκτορα και γνώμη του προτεινόμενου επιβλέποντος, διαφορετικά σε ένα από τα άλλα δύο (2) μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του μέγιστου αριθμού υποψήφιων διδακτόρων που μπορεί να επιβλέπεται από κάθε επιβλέποντα. Αν ο αρχικός επιβλέπων μετακινηθεί σε άλλο Α.Ε.Ι. ή Τμήμα Α.Ε.Ι. ή συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει να τελεί χρέη επιβλέποντος των διδακτορικών διατριβών που έχει αναλάβει, και ο τίτλος απονέμεται από το Α.Ε.Ι., στο οποίο ανήκει το τμήμα, όπου ξεκίνησε η εκπόνηση της διατριβής. Με τη σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος μπορεί να υπάρξει αλλαγή επιβλέποντος μετά από αιτιολογημένη αίτηση του υποψηφίου διδάκτορα στην οποία θα προτείνεται ο νέος επιβλέπων, και τη σύμφωνη γνώμη του προηγούμενου και του νέου προτεινόμενου επιβλέποντα.
5. Τα ονόματα των υποψήφιων διδακτόρων, των επιβλεπόντων μελών Δ.Ε.Π. ή ερευνητών, οι τίτλοι των εκπονούμενων διδακτορικών διατριβών και σύντομη περίληψη αυτών, καθώς και τα μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Άρθρο 8
Διάρκεια εκπόνησης διδακτορικών σπουδών
1. Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.
2. Η μέγιστη παραμονή του ορίζεται στα έξι (6) έτη μετά τη ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.
3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί για δυο (2) ακόμη έτη μετά από αιτιολογημένη αίτηση του υποψηφίου διδάκτορα και σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
4. Ο υποψήφιος διδάκτορας δικαιούται να ζητήσει αναστολή σπουδών μία φορά κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο (2) έτη. Η συνέλευση κρίνει τη σπουδαιότητα των λόγων της αιτούμενης αναστολής και, εφόσον γίνει αποδεκτή, δίδεται η δυνατότητα στον υποψήφιο διδάκτορα να συνεχίσει την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής μετά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αλλά κατά τις διατάξεις του ισχύοντος κανονισμού.
5. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη παραμονή του υποψήφιου διδάκτορα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα οκτώ (8) συνολικά έτη, εξαιρουμένης της αναστολής.
6. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διδάκτορας υπερβεί την οριζόμενη διάρκεια φοίτησης, διαγράφεται από το διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών.

Άρθρο 9
Δικαιώματα και υποχρεώσεις Υποψήφιων διδακτόρων
1. Το Π.Δ.Σ. είναι πλήρους φοίτησης.
2. Ο υποψήφιος διδάκτορας, κάθε έτος την περίοδο Δεκεμβρίου και αφού έχει ολοκληρώσει τον 1ο χρόνο της διδακτορικής του διατριβής, υποβάλλει εγγράφως αναλυτικό υπόμνημα στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή σχετικά με την πρόοδο της διδακτορικής του διατριβής. Αντίγραφο του υπομνήματος, καθώς και σχόλια επ’ αυτού από τον επιβλέποντα ή την τριμελή επιτροπή και εκθέσεις προόδου, καταχωρίζονται στον ατομικό φάκελο του υποψηφίου.
3. Οι διδακτορικές σπουδές προσφέρονται δωρεάν. Οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν μέχρι πέντε (5) πλήρη ακαδημαϊκά έτη από την πρώτη εγγραφή τους, όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών εκτός από εκείνο των δωρεάν συγγραμμάτων. Μέχρι και πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής, διατηρούν δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.
4. Αλλαγή τίτλου ή εξειδίκευση τίτλου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και το τέλος του τρίτου έτους μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η αλλαγή του τίτλου της διδακτορικής διατριβής αποκλείεται μετά την υποβολή αίτησης του/της υποψήφιου/ας διδάκτορος για τη δημόσια υποστήριξη και την αξιολόγησή της.
5. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του τμήματος οφείλουν να παρέχουν επικουρικό έργο, εφόσον τους ζητηθεί, σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής με την υπό την επίβλεψη και ευθύνη από τον επιβλέποντα καθηγητή τους. Το επικουρικό εκπαιδευτικό έργο ενδεικτικά δύναται να περιλαμβάνει:
α) διδασκαλία φροντιστηρίων σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά μαθήματα,
β) επίβλεψη εργαστηρίων,
γ) συνεπίβλεψη εκπόνησης εργασιών) από τους φοιτητές,
δ) επιτήρηση εξετάσεων στις εξεταστικές περιόδους του πρώτου και του δεύτερου κύκλου σπουδών σε μαθήματα στα οποία επιτελούν επικουρικό έργο.
6. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες του Τμήματος, καθώς και να συμβάλλουν στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που έχει αναλάβει το Τμήμα. Σε περίπτωση που ζητηθεί από το Τμήμα, οι υποψήφιοι διδάκτορες μπορεί να συμμετάσχουν και σε εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου.
7. Οι υποψήφιοι διδάκτορες οφείλουν να διεκπεραιώνουν το ερευνητικό τους έργο σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή και ενδεχομένως με άλλους καθηγητές ή λέκτορες του Τμήματος.
8. Για την επίβλεψη της εύρυθμης λειτουργίας Π.Δ.Σ., ύστερα από απόφαση της Συνέλευση του Τμήματος, ανατίθενται καθήκοντα Επόπτη Διδακτορικών Σπουδών (Ε.Δ.Σ.) σε μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος που επιβλέπει τουλάχιστον έναν υποψήφιο διδάκτορα. Τα καθήκοντα του Ε.Δ.Σ. είναι η τήρηση του παρόντος κανονισμού και η επίβλεψη των υποχρεώσεων των υποψηφίων διδακτόρων.
9. Για τους υποψήφιους διδάκτορες που δεν συμμορφώνονται με τις σχετικές υποχρεώσεις, ο Ε.Δ.Σ. θα ενημερώνει τον επιβλέποντα καθηγητή. Εφόσον το ζήτημα δεν διευθετηθεί θα ενημερώνεται η Συνέλευση του Τμήματος ενώ θα προκύπτει ζήτημα διαγραφής των συγκεκριμένων υποψηφίων διδακτόρων που μπορεί να λάβει χώρα μετά από σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
10. Κάθε αρχή ακαδημαϊκού έτους (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) οι υποψήφιοι διδάκτορες οφείλουν να ανανεώνουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία του Τμήματος.

Άρθρο 10
Διαγραφή υποψηφίων διδακτόρων
Είναι δυνατή η διαγραφή υποψήφιου διδάκτορα από το Π.Δ.Σ., με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος μετά από εισήγηση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Μεταξύ των λόγων για διαγραφή ενός υποψήφιου διδάκτορα περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

α) Χρήση ιδεών, μεθόδων και αποτελεσμάτων ή αντιγραφή μέρους εργασιών άλλων επιστημόνων χωρίς αναφορά σ’ αυτούς.
β) Ανάρμοστη συμπεριφορά και λοιπά παραπτώματα που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του υποψήφιου διδάκτορα.
γ) Μη επιτυχής εξέταση της διδακτορικής διατριβής του μετά την πρώτη αναπομπή της από την Εξεταστική Επιτροπή.
δ) Μη ανταπόκριση του σε ακαδημαϊκή δραστηριότητα, από αυτές που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, που του έχει ανατεθεί από το τμήμα χωρίς σοβαρή δικαιολογία.
ε) Ανεπαρκής πρόοδος κατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής που διαπιστώνεται από την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή.
στ) Υποβολή αίτησης διαγραφής από τον ενδιαφερόμενο.
ζ) Παρέλευση χρονικού διαστήματος οκτώ (8) ετών, και των όποιων παρατάσεων μέχρι δέκα (10) έτη, από την έναρξη εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής, μη συνυπυλογιζομένων των χρονικών διαστημάτων κρίσης των υποβληθέντων ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά.

Άρθρο 11
Παρακολούθηση διαλέξεων
1. Ο επιβλέπων καθηγητής, μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, μπορεί να ζητήσει από τον υποψήφιο διδάκτορα την υποχρεωτικήπαρακολούθηση συγκεκριμένων μαθημάτων του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών ή ενός προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος. Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να συνεπάγεται τη συμμετοχή σε εξετάσεις, όχι όμως δικαίωμα ή υποχρέωση εγγραφής ή αποφοίτησης από το πρόγραμμα προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών.
2. Με απόφαση της Συνέλευσης μπορεί να προβλεφθεί η υποχρεωτική παρακολούθηση ειδικών μαθημάτων διδακτορικού επιπέδου που προσφέρονται στους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος. Εάν απαιτηθεί η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων από τον υποψήφιο διδάκτορα, αυτό πρέπει να συμβεί κατά το πρώτο έτος εγγραφής του στο Π.Δ.Σ.
3. Ο υποψήφιος διδάκτορας έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα μέρος της διδακτορικής του έρευνας σε άλλο Πανεπιστήμιο ή Ερευνητικό Κέντρο της ημεδαπής ή/και της αλλοδαπής μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και απόφαση της Συνέλευσης.

Άρθρο 12
Εκπόνηση διδακτορικής έρευνας
1. Η διδακτορική έρευνα πρέπει να είναι πρωτότυπη και να αποτελεί συμβολή στη διεθνή επιστημονική γνώση.
2. Ο επιβλέποντας καθηγητής καθοδηγεί τη διδακτορική έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα μεταφέροντας του επιστημονική εμπειρία και γνώση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του επιβλέποντος είναι σημαντικός και δεν υποκαθίσταται από τον ρόλο της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Η άμεση συνεργασία μεταξύ του επιβλέποντα καθηγητή και του υποψήφιου διδάκτορα πρέπει να είναι τακτική καθ’ όλη τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής του.

Άρθρο 13
Συγγραφή, υποστήριξη και αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής
1. Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της διδακτορικής διατριβής, η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή δέχεται ή απορρίπτει αίτηση του υποψηφίου για τη δημόσια υποστήριξη και την αξιολόγηση της. Αν η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή αποδεχθεί την αίτηση του υποψηφίου, συντάσσει αναλυτική εισηγητική έκθεση και την υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος ζητώντας τον ορισμό επταμελούς εξεταστικής επιτροπής για την κρίση της διδακτορικής διατριβής.
2. Στην επταμελή εξεταστική επιτροπή μετέχουν τα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, εκτός από τα αφυπηρετήσαντα μέλη αυτής, τα οποία με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος αντικαθίστανται από ισάριθμα μέλη που πληρούν τα κριτήρια του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν. 4485/2017, καθώς και τέσσερα (4) επιπλέον μέλη, που πληρούν τα κριτήρια του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν. 4485/2017. Συνίσταται τουλάχιστον δύο μέλη της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής να μην είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος και τουλάχιστον ένα μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής να είναι Καθηγητής α’ βαθμίδας.
3. Η διδακτορική διατριβή υποστηρίζεται δημόσια από τον υποψήφιο διδάκτορα. Η διαδικασία της δημόσιας υποστήριξης προϋποθέτει τη φυσική παρουσία των τεσσάρων (4) τουλάχιστον μελών της εξεταστικής επιτροπής, ενώ τα λοιπά μέλη μπορούν να συμμετέχουν και μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνέχεια, η εξεταστική επιτροπή συνεδριάζει χωρίς την παρουσία τρίτων, κρίνει την εργασία ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή της στην επιστήμη και με βάση αυτά τα κριτήρια την εγκρίνει, με πλειοψηφία πέντε (5) τουλάχιστον από τα μέλη της. Τα αφυπηρετήσαντα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, που έχουν αντικατασταθεί, μπορεί να παρίστανται κατά τη συνεδρίαση χωρίς δικαίωμα ψήφου.
4. Στο πλαίσιο διασφάλισης της υψηλής ποιότητας των διδακτορικών που χορηγεί το Τμήμα, πρέπει, για την περάτωση της διδακτορικής διατριβής και τη σύσταση της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής από τη Συνέλευση του Τμήματος, να ικανοποιούνται οι ακόλουθες ελάχιστες προϋποθέσεις:
- Δύο (2) τουλάχιστον παρουσιάσεις σε συνέδρια.
- Δύο (2) τουλάχιστον δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (έντυπα ή ηλεκτρονικά) τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε Citation Index ή διαθέτουν Impact Factor και είναι σε θεματική περιοχή που συμπίπτει με το γνωστικό αντικείμενο της διατριβής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι παραπάνω δημοσιεύσεις, είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (έντυπα ή ηλεκτρονικά) που εκδίδονται από διεθνώς αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους ύστερα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Η πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την κρίση των μελών της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής για την πρωτοτυπία και την επιστημονική συμβολή της διατριβής.
5. Συνίσταται από τον Υποψήφιο Διδάκτορα η πραγματοποίηση δύο (2) τουλάχιστον παρουσιάσεων σε ελληνικά ή/και διεθνή συνέδρια, σε θεματική περιοχή που συμπίπτει με το γνωστικό αντικείμενο της διατριβής, με σύστημα κριτών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά του συνεδρίου.
6. Ο υποψήφιος διδάκτορας έχοντας συγγράψει τη διδακτορική του διατριβή, παραδίδει αντίγραφα αυτής στα επτά μέλη της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής, τα οποία, αφού τη μελετήσουν και συμφωνήσουν ως προς τη δομή και το περιεχόμενό της, προσδιορίζουν κοινά αποδεκτή ημερομηνία εξέτασης της διδακτορικής διατριβής, που δεν μπορεί να απέχει χρονικά λιγότερο από ένα μήνα από την παραλαβή της διδακτορικής διατριβής.
7. Μετά τη διαδικασία υποστήριξης, η επταμελής εξεταστική επιτροπή συντάσσει πρακτικό, στο οποίο περιέχονται οι γνώμες των παριστάμενων μελών της σχετικά με την πρωτοτυπία και την επιστημονική συμβολή της διατριβής και η τελική απόφαση της Επιτροπής ως προς την αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής. Κάθε διδακτορική διατριβή αξιολογείται με την κλίμακα «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα».
8. Η επταμελής εξεταστική επιτροπή δύναται να αναπέμψει, με απόφαση της πλειοψηφίας των παριστάμενων μελών της, τη διδακτορική διατριβή για διορθώσεις ή επεξηγήσεις για διάστημα μέχρι ενός (1) έτους από την ημερομηνία της εξέτασης.
9. Το τελικό πρακτικό της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής υπογράφεται από όλα τα παρόντα μέλη (είτε συμμετείχαν με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης).
10. Από ένα αντίτυπο της διδακτορικής διατριβής κατατίθεται στη Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή) και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (σε έντυπη μορφή και ηλεκτρονική μορφή).

Άρθρο 14
Αναγόρευση Διδακτόρων
1. Η Συνέλευση του Τμήματος αναγορεύει τον υποψήφιο διδάκτορα σε δημόσια Συνεδρίαση του Τμήματος. Ο Πρόεδρος του Τμήματος θέτει υπόψη του Σώματος το πρακτικό που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προφορικής παρουσίασης και αξιολόγησης της διδακτορικής διατριβής, και ακολουθεί η αναγόρευση του υποψηφίου σε Διδάκτορα του Τμήματος.
2. Η τελετή ορκωμοσίας και καθομολόγησης, η οποία γίνεται παρουσία του Πρύτανη ή Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και ο τύπος του διδακτορικού διπλώματος ακολουθεί τα πρότυπα σχετικών αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου.
3. Ο υποψήφιος διδάκτορας, πριν από την αναγόρευση και καθομολόγησή του/της από την Συνέλευση του Τμήματος, μπορεί να αιτηθεί χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς περάτωσης.

Άρθρο 15
Συνεπίβλεψη διδακτορικής διατριβής
Το Τμήμα Περιβάλλοντος δύναται να συνεργάζεται με Τμήματα Α.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη. Στην περίπτωση αυτή, τη διοικητική ευθύνη της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής αναλαμβάνει ένα από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα, ορίζεται ένας επιβλέπων από κάθε συνεργαζόμενο ίδρυμα/φορέα και η εκπόνηση της διατριβής διαρκεί τουλάχιστον τρία (3) έτη από τον ορισμό των επιβλεπόντων μελών Δ.Ε.Π./ερευνητών. Τα σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης της διατριβής, από την επιλογή του/της υποψήφιου διδάκτορα έως και την απονομή του διδακτορικού τίτλου, καθώς και η χορήγηση ενιαίου ή χωριστού τίτλου σε περίπτωση συνεργασίας μεταξύ Ιδρυμάτων, προβλέπονται στο οικείο Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που καταρτίζεται από τα συνεργαζόμενα Τμήματα/φορείς και εγκρίνεται από την οικεία Σύγκλητο και τα συλλογικά όργανα διοίκησης των Ερευνητικών Κέντρων.

Άρθρο 16
Ανάκληση διδακτορικού διπλώματος
Διδακτορικός τίτλος που χορηγήθηκε είναι δυνατόν να ανακληθεί ή ακυρωθεί, εάν αποδειχθεί ότι δεν συνέτρεχαν την εποχή της απόκτησης του οι εκ του νόμου και του παρόντος κανονισμού προϋποθέσεις κτήσης του και, κατεξοχήν αλλά μη περιοριστικά, εάν αποδειχθεί ότι το σύνολο ή μέρος της διδακτορικής διατριβής αποτελεί προϊόν λογοκλοπής. Η ανάκληση ή ακύρωση γίνεται μετά από πλήρως τεκμηριωμένη εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος η οποία κοινοποιείται στον Πρύτανη του ιδρύματος.

Ενημέρωση: 18-10-2022
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τρίτη 19-03-2024
Προσεχώς
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας