en

Διάλεξη Ομ. Καθηγητή Νίκου Βαρότση: «Ενεργειακός Οδικός Χάρτης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: Μύθοι και Πραγματικότητα» (Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, 19/10/2022)

ShareThis
Δημοσίευση: 17-10-2022 13:31 | Ενημέρωση: 18-10-2022 17:29 | Προβολές: 1020
Σημαντική Ημερομηνία: 19-10-2022
[Έληξε]
gr  pdf.png  Αφίσα διάλεξης
Mέγεθος: 338.38 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πρόσκληση διάλεξης
Mέγεθος: 170.42 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας σας προσκαλούν στην διάλεξη του Δρ. Νίκου Βαρότση, Ομότιμου Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα «Ενεργειακός Οδικός Χάρτης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: Μύθοι και Πραγματικότητα».

Η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, μιας ανεπιθύμητης εξέλιξης που απειλεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας, έχει καταλάβει πλέον πρωτεύουσα θέση στην ατζέντα των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα κι έχει ήδη αποσπάσει, ως ύψιστη προτεραιότητα, την προσοχή των πολιτικών ηγεσιών, των κοινωνιών αλλά και κάθε σκεπτόμενου ατόμου. Το πρόβλημα αυτό, που από τη φύση του συνδέεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και για να επιλυθεί χωρίς να απειληθεί το κεκτημένο βιοτικό επίπεδο απαιτεί κατ’ αρχάς να κατανοηθεί, και  να αναλυθεί διεξοδικά, διαλύοντας μύθους και πλάνες, ώστε να προκύψουν σε καθαρό περίγραμμα οι απαιτούμενες δράσεις.

Στην ομιλία αυτή, μακριά από συναισθηματισμούς, ωραιοποιήσεις και στερεότυπα, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η κατάσταση ως έχει σήμερα στις πραγματικές της διαστάσεις, να παρουσιαστούν και να αξιολογηθούν οι έως τώρα προτεινόμενες λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στους κύριους τομείς της οικονομίας και να αναδειχθούν οι επικρατέστερες τάσεις σε ότι αφορά τις απαιτούμενες να αναπτυχθούν επιστημονικές κατευθύνσεις και τεχνολογικές καινοτομίες.  

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν τις δεσμεύσεις που έχουν επίσημα αναληφθεί, την πορεία των πραγμάτων έως σήμερα αλλά και τις διαφαινόμενες προοπτικές, επιχειρείται μια εκτίμηση του εφικτού των στόχων όπως αυτοί έχουν τεθεί.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης επιστημονικών διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Ανοικτός Κύκλος Γνώσεων και Αναγνώσεων» και με πρώτη ενότητα το Περιβάλλον.

Η διάλεξη θα δοθεί στην Αναγνωστική Εταιρία, την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 20.00, με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση.

Η διαδικτυακή παρακολούθηση της διάλεξης θα πραγματοποιηθεί:

μέσω Zoom:
https://us06web.zoom.us/j/86065250057?pwd=dzBhR25idEVrVk1SSmFaZ2VVV3lMQT09
Meeting ID: 860 6525 0057
Passcode: 683309

μέσω Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Δρ. Νίκου Βαρότση

Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Νίκος Βαρότσης διετέλεσε επί 30ετία Καθηγητής της Μηχανικής Πετρελαίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης και υπήρξε ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Ρευστών & Πυρήνων Υπόγειων Ταμιευτήρων. Έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικά άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή περιοδικά και έχει παρουσιάσει πλήθος εργασιών σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι κάτοχος 2 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Η.Π.Α. και 2 ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Έχει δώσει, κατόπιν προσκλήσεων, διαλέξεις και στις 5 ηπείρους σε θέματα Τεχνολογίας Αιχμής στην Μηχανική Πετρελαίου. Διετέλεσε, και εξακολουθεί να διατελεί, τεχνικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού.

Εξελέγη για 2 διαδοχικές θητείες Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης με αρμοδιότητες την Οικονομική Διαχείριση, την Ανάπτυξη και την Έρευνα. Διετέλεσε επί πενταετία Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πολυτεχνείου και υπήρξε επί τριετία Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εξελέγη για 2 διαδοχικές θητείες και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

Προτού αρχίσει την ακαδημαϊκή του πορεία, διετέλεσε επί εξαετία Διευθυντής Έρευνας και Εφαρμογών στον τομέα της Ανάλυσης των Ρευστών της πολυεθνικής εταιρείας Schlumberger με έδρα το Παρίσι.

Από το 2020, είναι Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Πέμπτη 25-04-2024
Προσεχώς
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας