en

Ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ι.Π. σχετικά με το νομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Πλαίσιο δημιουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων»

ShareThis
Δημοσίευση: 20-02-2024 08:50 | Προβολές: 451
image

Η Συνέλευση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου στην 14η Συνεδρίασή της με αποκλειστικό θέμα τη Διαβούλευση επί των Διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», δια της παρούσας επιστολής, εκφράζει  την αντίθεση της επί της αρχής, του σκοπού και των στόχων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται πως οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αφ’ ενός δεν θεραπεύουν τα ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας και αφ’ ετέρου δεν προβάλουν καμία ακαδημαϊκή ή κοινωνική ανάγκη που να μην θεραπεύεται ήδη από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της παροχής υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης, διαπιστώνουν πως στις διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικές διατυπώσεις που να διασφαλίζουν το επίπεδο των σπουδών και το επίπεδο των διδασκόντων των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Το ζήτημα αυτό ανησυχεί σοβαρά τα μέλη ΔΕΠ, καθώς η διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας αλλά και των επόμενων γενεών φοιτητών. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός πως μεγάλο μέρος του σχεδίου νόμου (άρθρα 37-126) αφορά σε ρυθμίσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, προκειμένου είτε να διορθώσει ατέλειες του Νόμου 4957/2022, είτε να επιβάλλει επιπλέον έλεγχο στη λειτουργία τους, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην ενίσχυσή τους.

Αντίθετα, τα άρθρα του σχεδίου νόμου που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) (άρθρα 127-155) χαρακτηρίζονται από ασάφεια και προχειρότητα, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ποιότητα των τίτλων σπουδών που θα προσφέρονται από αυτά τα ΝΠΠΕ. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αγνοήσει ζητήματα που έχουν δημόσια εγερθεί από νομικούς και αφορούν στη συνταγματικότητα της πρόβλεψης των νομικών αυτών προσώπων λόγω παραβίασης του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο κίνδυνος της παραγωγής νέων πτυχιούχων, οι τίτλοι σπουδών των οποίων δεν θα πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις ποιότητας είναι ορατός. Ένα τέτοιο γεγονός θα υποβαθμίσει συνολικά την ποιότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας με μία άναρχη δημιουργία νέων τμημάτων και θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης με βάση την οικονομία της γνώσης.

Τέλος, τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, συναισθανόμενα πρωτίστως την ευθύνη της προάσπισης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά αλλά και της οργάνωσης και βέλτιστης λειτουργίας του Δημοσίου Πανεπιστημίου, προτείνουν την επανεξέταση του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Γ.Σ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Ιανουάριος 2025
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Σάββατο 18-01-2025
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας