Στο αναπτυξιακό επιστημονικό συνέδριο «Κέρκυρα του 2042» που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, στην Ιόνιο Ακαδημία και διοργανώθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ Τμήμα Κέρκυρας και την ΠΕΔΙΝ, συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος, Αναπληρωτές Καθηγητές, Καλημέρης Αναστάσιος και Μαρτίνης Αριστοτέλης.
Ο κος Αναστάσιος Καλημέρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της υφιστάμενης και προβλεπόμενης κλιματικής μεταβλητότητας του Βορείου Ιονίου με έμφαση στην βροχόπτωση.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκε συνοπτικά η παρατηρούμενη μεταβλητότητα της θερμοκρασίας αέρα και ύψους βροχόπτωσης της Κέρκυρας κατά τα τελευταία 130 έτη (1890-2020), καθώς και οι μεταβολές της επιφανειακής υδροδυναμικής κυκλοφορίας του Βορείου Ιονίου και της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας κατά τα τελευταία 60 έτη (περίοδος 1955-2015). Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν εκτιμήσεις για τις προβλεπόμενες μεταβολές θερμοκρασίας αέρα και βροχόπτωσης στην Κέρκυρα από τρία κλιματικά μοντέλα αιχμής και για δυο σενάρια συγκέντρωσης αερίων θερμοκηπίου για την περίοδο 2025-2100. Τέλος, έγινε αναφορά σε πρόσφατα ενδεικτικά επεισόδια κλιματικά ασύνηθων (ακραίων) υψηλών θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων, και Μεσογειακών τυφώνων που επέδρασαν σε όλο τον Επτανησιακό χώρο, όπως καταγράφηκαν από το επιχειρησιακό δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών Ιονίου που το Τμήμα Περιβάλλοντος διαθέτει στην Περιφέρεια Ιονίου.
Ο επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος «Βιομνήμες» , Αναπληρωτής Καθηγητής κος Αριστοτέλης Μαρτίνης, συμμετείχε στις 22/10/22 με προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο: «Ο Κερκυραϊκός ελαιώνας: τόπος με μνήμες, πολιτισμική κληρονομιά, πρόκληση για Βιώσιμη Ανάπτυξη». Ο κ. Μαρτίνης παρουσίασε τη σημασία των μνημειακών ελαιόδεντρων και ελαιώνων στο Ιόνιο καθώς και την αέναη σύνδεση τους με το τοπίο, τη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά επισημαίνοντας ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι οικοσυστημικές υπηρεσίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και υποστηρίζουν αμφίδρομα την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την Κέρκυρα και το Ιόνιο το 2042, οι οποίες είναι πολλές και θα πρέπει να διαμορφωθούν και να επαναπροσδιοριστούν με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.