Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων φοίτησης η διάδραση των φοιτητών με τους καθηγητές και την τοπική κοινωνία είναι σημαντική γιατί συμβάλλει στη δημιουργία δυναμικής αλληλεπίδρασης και κοινών στόχων . Πρωτοβουλίες και δράσεις δημιουργούν αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς στο δρόμο για την επίτευξη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας.
Οι φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν μεταλαμπαδεύσει τη γνώση τους , μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σε περισσότερους από 2.800 μαθητές για θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον, όπως η πλαστική ρύπανση, οι μνημειακοί ελαιώνες κ.α. Οι συνέργειες και η επικοινωνία με την τοπική κοινωνία δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφωθεί σταδιακά ένα νέο πιο φιλοπεριβαλλοντικό πρότυπο ζωής ενώ παράλληλα ενισχύουν το επιστημονικό προφίλ των νέων επιστημόνων.
Την τελευταία διετία οι φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος έχουν συμμετάσχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο πλαίσιο εκθέσεων , έχουν συμβάλλει δυναμικά και ενεργά στην πραγματοποίηση δράσεων σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Ζακύνθου και τοπικούς Συλλόγους όπως ο Πλατύφορος, έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα προγράμματα της Επιστήμης των Πολιτών πχ το adopt a beach του WWF Ελλάς, έχουν συλλέξει από τις ακτές της Ζακύνθου μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων σε συνεργασία με φορείς και ΜΚΟ πχ το ΕΘΠΖ, WWF Ελλάς, ΑΡΧΕΛΩΝ κ.α, έχουν διοργανώσει αναβίωση αρχαίων εθίμων περιβαλλοντικής ταυτότητας όπως αυτό της Ειρεσιώνης, έχουν στείλει «μηνύματα» με εικόνες που αποτυπώθηκαν με drone και κινητικά δρώμενα.
Σημαντική είναι και η πραγματοποίηση δράσεων πεδίου, στο πλαίσιο της επιστημονικής τους κατάρτισης καθώς και η συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια.
Η φοιτητική κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου και ειδικότερα του Τμήματος Περιβάλλοντος χαμογελά στο μέλλον και αφήνει ένα δυναμικό και θετικό αποτύπωμα.