en

Δράσεις καθαρισμού απορριμμάτων και καταγραφής αλλόχθονων και προστατευόμενων ειδών σε θαλάσσια σπήλαια Προστατευόμενων Περιοχών του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου

ShareThis
Δημοσίευση: 18-07-2023 18:25 | Προβολές: 742
image

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία πολυήμερη ερευνητική αποστολή που πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια σπήλαια των νήσων Καρπάθου και Σαρίας Δωδεκανήσου, με στόχο τον καθαρισμό από απορρίμματα που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό τους, την ταχεία εκτίμηση των πιέσεων και απειλών που δέχονται, καθώς και την καταγραφή αλλόχθονων (ξενικών) και προστατευόμενων ειδών.

Την αποστολή συντόνισε ο Δρ. Βασίλης Γεροβασιλείου (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου – Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου), σε συνεργασία με τον Δρ. Θάνο Νταϊλιάνη (Ερευνητή Γ’ στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών – ΕΛΚΕΘΕ) και τον κ. Μάρκο Διγενή (Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου), με υποστήριξη από το προσωπικό και το σκάφος «ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ» της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η ομάδα εργασίας επισκέφτηκε 18 θαλάσσια σπήλαια σε δύο περιοχές του δικτύου NATURA 2000. Συνολικά καταγράφηκαν και συλλέχθηκαν 4470 απορρίμματα βάρους 41,5 κιλών από επτά θαλάσσια σπήλαια. Τα περισσότερα απορρίμματα εντοπίστηκαν στην εσωτερική παραλία ημιβυθισμένου θαλάσσιου σπηλαίου που χρησιμοποιείται ως ενδιαίτημα από την απειλούμενη Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus). Παράλληλα καταγράφηκε πλήθος σπάνιων, προστατευόμενων και αλλόχθονων ειδών.

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων και του υλικού που συλλέχθηκε, καθώς και μελλοντικές έρευνες, θα αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τη μοναδική βιοποικιλότητα και τις πιέσεις και απειλές που δέχονται αυτά τα ιδιαίτερα θαλάσσια οικοσυστήματα που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και Μεσογειακή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Μελέτη και Υπηρεσίες καθαρισμού θαλάσσιων σπηλαίων και ταχεία εκτίμηση πιέσεων/απειλών, αλλόχθονων και προστατευόμενων βενθικών ειδών» που υλοποιείται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με αναθέτουσα αρχή τον ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Τύπων Οικοτόπων στην Περιοχή Ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου», με Κωδικό ΟΠΣ 5034797 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Θερμές ευχαριστίες στους Κωνσταντίνο Πρωτόπαπα, Γεώργιο Πριάρη, Βικτωρία Πακάκη, Έλενα Μπαζιώτη, Νικόλα Παραγιό και στο προσωπικό του ΕΛΚΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου για την πολύτιμη συνεισφορά στην υλοποίηση του Έργου. 


Επιστροφή
<< <
Μάιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 03-05-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας