en

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα REGINA-MSP "Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός σε όλες τις χωρικές κλίμακες: από τη θεωρία στην πράξη"

ShareThis
Δημοσίευση: 25-04-2024 12:26 | Προβολές: 320
Συμμετέχοντα Μέλη
Γεώργιος Καρρής
gr  pdf.png  Ατζέντα Σεμιναρίου
Mέγεθος: 430.82 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Tο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης φιλοξένησε τις εργασίες του Επιμορφωτικού Προγράμματος REGINA-MSP (https://www.regina-msp.eu/projet) στις 23-25 Απριλίου 2024, με αντικείμενο "Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός σε όλες τις χωρικές κλίμακες: από τη θεωρία στην πράξη". Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου REGINA, το Πάντειο Πανεπιστήμιο σχεδίασε για λογαριασμό του Έργου, πλήρες επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθυνόμενο σε στελέχη των Περιφερειών και των Δήμων σε όλες τις χώρες που καλύπτει το έργο, και με σκοπό τον εντοπισμό της περιφερειακής και τοπικής προοπτικής του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Η επιμόρφωση αυτή πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο, σε κάθε κράτος-μέλος που συμμετέχει στο έργο (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα) με σκοπό την δόμηση της ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών στελεχών να αντιμετωπίζουν με επιτυχία το ΘΧΣ σε όλα τα βήματά μου.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ) συμμετείχε στη δεύτερη μέρα των εργασιών με εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Καρρή και τίτλο "Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ενεργειακή μετάβαση και υπεράκτια αιολικά πάρκα: ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις και προάγοντας τα θετικά αποτελέσματα". Στη εν λόγω εισήγηση αναπτύχθηκαν καλά παραδείγματα από την Ευρώπη αναφορικά με το Στρατηγικό Σχεδιασμό των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (αρνητικές και θετικές) στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας των ΥΑΠ, μέσα από μία συστηματική ευρωπαϊκή βιβλιογραφική ανασκόπηση για τα τελευταία 20 χρόνια. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στους συμμετέχοντας φορείς της Ελληνικής Πολιτείας να ενημερωθούν για τα προγράμματα έρευνας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος που έχει υλοποιήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΙΠ αναφορικά με τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, γνωστοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιστημονική επάρκεια του όσον αφορά την ενεργό συμμετοχή του σε αντίστοιχα προγράμματα ΘΧΣ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την εισήγηση του κ. Καρρή χρησιμοποιήθηκε και τμήμα της συλλεχθείσας πληροφορίας από την πρόσφατη εκπονηθείσα πτυχιακή εργασία των φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΙΠ Ανδριανής Γιακουλέμου και Νικόλαου Δεμερτζή με τίτλο "Διερεύνηση των επιπτώσεων από τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στους θαλάσσιους οργανισμούς” με επιβλέποντα καθηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος κ. Βασίλειο Γεροβασιλείου. 


Επιστροφή
<< <
Μάιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας