en

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακής αφήγησης - 27/9/2024

ShareThis
Δημοσίευση: 29-09-2024 18:34 | Προβολές: 400
Έναρξη: 29-09-2024 |Λήξη: 06-10-2024
[Έληξε]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

  

Σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9 το πρωί στον Κινηματογράφο Φώσκολο έγιναν οι πρώτες προβολές στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακής αφήγησης το οποίο οργανώνεται από τον όμιλο UNESCO Ζακύνθου, τέσσερα εργαστήρια των Πανεπιστημίων Αθηνών, Ιόνιο και Αιγαίου καθώς και πολλών σχετικών οργανισμών από όλο τον κόσμο. 

 

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Ομίλου UNESCO, κυρία Γιοβάννα Λόξα. Στην ομιλία της, η κυρία Λόξα τόνισε τη σημασία της ψηφιακής αφήγησης, υπογραμμίζοντας πώς η τέχνη της αφήγησης, συνδυασμένη με τη δύναμη των ψηφιακών μέσων, προωθεί την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών και πολιτιστικών αφηγήσεων μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές γωνιές του κόσμου. 

 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κύριος Μιχάλης Μεϊμάρης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ψηφιακής αφήγησης ως εργαλείο επικοινωνίας, διασύνδεσης και παιδείας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της αφήγησης ως κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτόν τον τομέα. 

 

Μετά τις εναρκτήριες ομιλίες, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ παρουσίασαν τις πρώτες ψηφιακές αφηγήσεις. Η πρώτη κατηγορία που παρουσιάστηκε ήταν το περιβάλλον. 

 

 

 

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις ιστορίες που ξεχώρισαν, παρουσιάστηκε μια σχετικά με τις μέλισσες  και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

 

Μια ακόμη ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία αφορούσε τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν οι φυσικές καταστροφές στις ζωές των ανθρώπων. Αναφέρθηκε η περίπτωση ενός κοριτσιού που βιάστηκε λόγω των πλημμυρών, οι οποίες προκλήθηκαν από την έλλειψη κατάλληλων υποδομών.  

 

Μετά την παρουσίαση των ιστοριών, ακολούθησε συζήτηση με θέμα το περιβάλλον. 

 

Η κυρία Federica Pesce, PhD, από την κοινωνική οργάνωση Melting Pro της Ιταλίας που συντόνιζε τη συζήτηση, έκανε τη δική της τοποθέτηση, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα και τόνισε πώς η ψηφιακή αφήγηση μπορεί να συνδέσει την προσωπική εμπειρία των ανθρώπων με το περιβάλλον. Στην ομιλία της υπογράμμισε τη σημασία της αφηγηματικής διαδικασίας ως εργαλείο για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης. 

 

Η Κατερίνα Καμπάση, Κοσμήτορας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που οδηγεί σε κοινωνικά προβλήματα. Στη συνέχεια, παραλλήλισε την προσωπική της εμπειρία ως αφηγήτριας με το πώς προσπαθεί να κατευθύνει τους φοιτητές της στο να κατανοήσουν το περιβάλλον, παραλληλίζοντάς τους με λουλούδια που πρέπει να ανθίσουν και να φροντίσουν τη φύση. 

 

Ο κύριος Laurent Sourbes, Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στις ανθρώπινες συμπεριφορές για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον αναφέρθηκε στο ζήτημα της προστασίας των χελωνών. 

 

Ο Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συζήτησε την οπτική των αφηγητών και ανέφερε ότι πολλές από τις ιστορίες φέρουν ισχυρό συναισθηματικό βάρος, ακόμα και αν δεν περιέχουν πάντα πρακτικές λύσεις, γεγονός που δεν μειώνει την αξία τους. 

 

Ακολούθησε προβολή ψηφιακών αφηγήσεων σχετικά με τον Πολιτισμό και την πολιτισμική διαφορετικότητα.  

 

Μια ιστορία αφορούσε τη ζωή μιας μουσουλμάνας με προβλήματα φύλου, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στις προκλήσεις και τις εμπειρίες της.  

 

Άξια αναφοράς αποτελεί οπωσδήποτε η ιστορία μιας κοπέλας 14 χρονών στην Kένυα και το πως εναντιώθηκε στην «παράδοση» του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα η ίδια να γίνει η αφετηρία για αλλαγή στη νοοτροπία της τοπικής κοινότητας σχετικά με αυτήν την τοπική «παράδοση». 

 

Ο κύριος Mike Wilson, καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Loughborough τόνισε ότι η κουλτούρα είναι ένας τρόπος έκφρασης της ταυτότητας μας, και ότι η τεχνολογία ενισχύει τη δημιουργική αφήγηση. 

 

Ο κύριος Άρης Φατούρος, Διευθυντής Προγράμματος του Καναλιού της Βουλής, αναφέρθηκε στην ψηφιακή αφήγηση ως δημοκρατικό μέσο, επισημαίνοντας τη συνεργασία του καναλιού με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην παρουσίαση 100 ιστοριών σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης του 1922 και τους πρόσφυγες. 

 

Η κυρία Christina Fisanick, Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της California Pennsylvania Western επισήμανε ότι πολλοί συμμετέχοντες στην ψηφιακή αφήγηση αρχικά ένιωθαν ανασφάλεια, αλλά τελικά κατάφεραν να ξεπεράσουν το φόβο τους και να εκφραστούν αυθεντικά.  

 

 

 

 

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Δήλωση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Καινοτομίας της Nestlé |Ignite Ideas 4 μέχρι 15/10
Δημοσίευση: 25-09-2024 11:00 | Προβολές: 229
Έναρξη: 25-09-2024 |Λήξη: 15-10-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  doc.png  final_Δελτίο Τύπου_Ignite Ideas 4
Mέγεθος: 472.86 KB :: Τύπος: Kείμενο Word
<< <
Δεκέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας