Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 25-10-2023 στη Βάρδα, η ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία και οικοτουριστική διαχείριση του δάσους Κουνουπελίου Ηλείας.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Δρ. Δημήτριος Κατσαρός, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας και ο επικεφαλής της παράταξης «Πάμε Μαζί» του δήμου, Βασίλειος Τσιρίκος.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος κος Κεκάτος Διονύσιος, στελέχη και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κοινότητας Βάρδας κος Παναγιώτης Παναγόπουλος, η εκπρόσωπος της Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και ΠΠΔΠ κα Αναγνωστοπούλου Αλεξάνδρα, η Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Βάρδας κα Γκαραγκούνη Ελένη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βάρδας κος Δίπλας Χρήστος, η Πρόεδρος κα Σκρέπα Ελένη-Μαρία και η Αντιπρόεδρος κα Σάμαρη Αγγελική του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου «Αρχαία Υρμίνη», εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, δάσκαλοι, καθηγητές και πλήθος μαθητών των σχολικών μονάδων Βάρδας Ηλείας.
Η ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου με τίτλο: «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής και προσδιορισμός της τρωτότητας του οικοσυστήματος Δάσους Κουνουπελίου Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ηλείας. Διερεύνηση των οικοσυστημικών λειτουργιών των τρωτών σημείων του Φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την Οικοτουριστική Ανάπτυξη και Περιβαλλοντική Προστασία του».
Το έργο χρηματοδοτείτε από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάστηκαν, από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου κο Διονύσιο Παναγιωτάρα και τους συνεργάτες του, οι φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς πιέσεις στο οικοσύστημα του δάσους Κουνουπελίου και προτάσεις για την περιβαλλοντική προστασία, βιωσιμότητά του και προσαρμογή του στα νέα κλιματικά δεδομένα. Επιπρόσθετα και σε συνδυασμό με τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας προτάθηκαν και τρόποι ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό και πόλο επισκεπτών στην διάρκεια του έτους.
Το έργο εντάσσεται στον σχεδιασμό του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για την συνεργασία του με τα ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να μπορέσει ο δήμος να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιφέρουν την προστασία του οικοσυστήματος και την πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή.