Κατά το διάστημα 7-18 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο (UFRJ) ερευνητική συνάντηση στο πλαίσιο του έργου SponBIODIV με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις ερευνητικές ομάδες από τη Βραζιλία και την Ελλάδα που συμμετέχουν στο έργο. Από την Ελλάδα συμμετείχε στη συνάντηση ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Βασίλειος Γεροβασιλείου.
Στόχος του έργου είναι η μελέτη της ποικιλότητας και εξάπλωσης των σπόγγων και η ανάπτυξη εργαλείων για τη διαχείριση και προστασία τους στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό, σε επίπεδο γονιδίων, ειδών και ενδιαιτημάτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν 24 ερευνητές που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σχετικά με την ταξινομία, τη γενετική ποικιλότητα, τη δυναμική των πληθυσμών και την οικολογία των σπόγγων, καθώς και την προστασία σημαντικών θαλάσσιων ενδιαιτημάτων. Επίσης, μελετήθηκαν δείγματα σπόγγων που συλλέχθηκαν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της συγγραφής κοινών δημοσιεύσεων για τη Μεσογειακή βιοποικιλότητα και την περιγραφή νέων ειδών για την επιστήμη.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Β. Γεροβασιλείου πραγματοποίησε διάλεξη σχετικά με την έρευνά του σε θαλάσσια σπήλαια της Μεσογείου στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η διάλεξη προσέλκυσε περισσότερους από 60 φοιτητές και ερευνητές.
Η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία των διεθνών συνεργασιών για την πρόοδο της θαλάσσιας έρευνας και έδωσε τη δυνατότητα για τον σχεδιασμό μελλοντικών κοινών δράσεων και συνεργασιών.
Το SponBIODIV (κωδικός ΓΓΒΙΟ-0559429, https://sponbiodiv.org/) υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης “Συμμετοχή της Ελλάδας στις δύο πρώτες προκηρύξεις της συγχρηματοδοτούμενης Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Rescuing Biodiversity to Safeguard Life on Earth του Ορίζοντα Ευρώπη” με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους. Η χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων-μελών κοινοπραξιών παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.