en

Ενδιάμεση συνάντηση ερευνητικού έργου SponBIODIV στην Κρήτη

ShareThis
Δημοσίευση: 30-12-2024 14:18 | Προβολές: 606
image

Κατά το διάστημα 4-8 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η ενδιάμεση συνάντηση (Midterm Meeting) του ερευνητικού προγράμματος SponBIODIV “Βιοποικιλότητα θαλάσσιων σπόγγων από το γονίδιο έως το οικοσύστημα: παραγωγή νέας γνώσης και εργαλείων για την αειφόρο διαχείριση και διατήρηση”. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ), σε συνεργασία και με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ).

 

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν πάνω από 20 παρουσιάσεις από εκπροσώπους όλων των εταίρων του έργου καλύπτοντας θέματα σχετικά με τη βιοποικιλότητα, τη γονιδιωματική, την παρακολούθηση και διατήρηση των σπόγγων και των ενδιαιτημάτων τους. Επιπλέον, την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και διεθνών φορέων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και του Ατλαντικού (π.χ. IUCN, RAC/SPA και WWF) σχετικά με θέματα προστασίας, διαχείρισης και δράσεων αποκατάστασης.

 

Στόχος του έργου είναι η μελέτη της ποικιλότητας και εξάπλωσης των σπόγγων και η ανάπτυξη εργαλείων για τη διαχείριση και προστασία τους στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό, σε επίπεδο γονιδίων, ειδών και ενδιαιτημάτων. Το έργο συντονίζει το ερευνητικό κέντρο CIIMAR από την Πορτογαλία, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν 10 φορείς από 8 χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Σουηδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία).

 

Συντονιστής για την ελληνική συμμετοχή και επιστημονικά υπεύθυνος στο ΙΠ είναι ο επίκουρος καθηγητής Βασίλειος Γεροβασιλείου. Στην ερευνητική ομάδα του ΙΠ συμμετέχουν επίσης ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Καρρής και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάρκος Διγενής. Επιστημονικά υπεύθυνος για το ΕΛΚΕΘΕ είναι ο κύριος ερευνητής Θάνος Νταϊλιάνης. Στην ερευνητική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχουν επίσης η κύρια ερευνήτρια Τερέζα Μανουσάκη, η βιολόγος Εμμανουέλα Βερνάδου και οι υποψήφιοι διδάκτορες Πολυξένη Σαρροπούλου και Ιωάννης Ράλλης.

 

Το SponBIODIV (κωδικός ΓΓΒΙΟ-0559429, https://sponbiodiv.org/) υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης “Συμμετοχή της Ελλάδας στις δύο πρώτες προκηρύξεις της συγχρηματοδοτούμενης Ευρωπαϊκής Σύμπραξης RescuingBiodiversity to Safeguard Life on Earth του Ορίζοντα Ευρώπη” με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020». Η χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων-μελών κοινοπραξιών παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Συμμετέχοντα Μέλη:

Βασίλειος Γεροβασιλείου, Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης, Γεώργιος Καρρής, Μάρκος Διγενής, Ιωάννης Ράλλης  

 


Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας